HULLÁMPALA TETŐ FELÚJÍTÁSA BONTÁS NÉLKÜL, PALATETŐ SZIGETELÉS

A hazai táj képéhez kétségtelenül hozzá tartozik a hullámpalával fedett gazdasági épület látványa

Előbb-utóbb azonban a hullámpala tető is elöregszik, repedések jelennek meg rajta, ami beázáshoz vezethet. Ilyenkor az épülettulajdonosok felteszik a kérdést, hogy vajon lehetséges-e a régi hullámpala repedések kijavítása? Ha igen, mennyibe kerül a palatető szigetelése? Lehetséges-e a hullámpala tető felújítása bontás nélkül vagy inkább cseréljék le az egész tetőt? Vajon a palatető bontási engedély beszerzése vagy a megfelelő szigetelés kiválasztása a jobb megoldás? Milyen véleményeket hallhatunk hullámpala tető épület tulajdonosoktól?

 

Az Eternit hullámpala még mindig jó megoldás lehet

A hullámpala - nevéből adódóan - hullámos profilú termék, ami kialakítása miatt ritka alátámasztást igényel. Hazánkban az 1980-as évekig elsősorban mezőgazdasági-, ipari- és kereskedelmi épületeken nagyon elterjedt fedési anyag volt, de családi házakon és garázsokon is gyakran találkozunk még ma is hullámpala tetővel. Az Ezermester magazin egy régebbi számában olvashatjuk, hogy kb. 100-300 millió négyzetméter (!) tető van ma Magyarországon palával fedve. A tetőfedő anyagokat gyártó és forgalmazó cégek igyekeznek minden palatető tulajdonost rávenni a palatető bontására, és helyette használjanak tondach-cserepet, bitumenes zsindelyt, bramacot, lindabot és így tovább.

 

Kell-e félni a pala azbeszt tartalmától?

Az azbeszt egészségkárosító hatása miatt szintén sokan döntenek hullámpala vagy sík pala felújítás helyett a palatető bontása mellett. Pedig a félelem megalapozatlan, hiszen évtizedek óta a tetőfedő anyagokat gyártó cégek, így az Eternit is kizárólag azbesztmentes palát, hullámpalát gyárt és forgalmaz. Az azbeszt csak nyers, feldolgozatlan formájában veszélyes, ezért a régi azbeszttartalmú hullámpala töréssel, morzsálódással sem tud bajt okozni, mivel a pillekönnyű, szálszerű azbeszt már nem tud elemi szálaira bomlani, ezért nem tudjuk belélegezni sem. Nem így a szigetelésként felhasznált ún. szórt-azbeszt, mert ott a nyers azbeszt megtartja eredeti formáját, gyengén megkötött, a bontásnál, vakolatsérülésnél az azbeszt-szálak szabadon kerülhetnek a levegőbe és így a tüdőbe. Szerencsére a hullámpala tető szigetelésére és az azbeszt palatető felújítására is van jó megoldás! Pl. szórt purhab szigetelés!

 

Régi hullámpala felújítása bontás nélkül, purhab szigeteléssel

Sokak által ismert problémának számít az elöregedett, bemohásodott és beázó palatetők, hullámpala tetők szigetelése, felújítása. A régi palafedés elöregedésének első problémás jeleit legtöbbször az okozza, hogy a tetőn néhány elem eltörik, itt befolyik a víz, korhad a tetőszerkezet és előbb-utóbb a zárófödém átnedvesedése után a mennyezeten is megjelenik a nedvesség. Amennyiben komplett tetőfedés csere mellett dönt a tulajdonos, számolnia kell azzal, hogy épülete több napon, esetleg több héten keresztül védtelen lesz az esőzésekkel szemben, ami jelentős anyagi károkat okozhat. Az azbeszt tartalmú pala bontása és szakszerű ártalmatlanítása viszont komoly plusz költséget okoz, mivel a bontás után törvényileg szabályozva veszélyes hulladékként kezelendő.

 

Palatető felújítás vélemények

Az ügyfélvélemények igen pozitívak az általunk alkalmazott technológiával kapcsolatosan.  Rengeteg plusz munkától és költségtől kíméljük meg a palatető tulajdonosokat. Az idő múlásával, pedig azon is csodálkoznak ügyfeleink, hogy nemcsak melegebb a hullámpalával fedett és általunk felújított hullámpala tetős gazdasági épület, hanem “hiányzik a megszokott por”, és természetesen nem ázik be többé a tető!

Ha palatető, hullámpala tető felújításán gondolkodik, a leginkább költséghatékony megoldás a hullámpala tető szigetelése poliuretán habbal!

 

Mennyibe kerül a palatető felújítása, illetve a hullámpala szigetelése?

A hullámpala szigetelés árakról ITT kérhet ajánlatot! 

Druckversion | Sitemap

PUR-Szigetelő Kft.

H-7700 Mohács

Telefon: +3620/481-0522

E-mail: info@pur-szigetelés.eu


Anrufen

E-Mail