SZARVASMARHA ISTÁLLÓ SZIGETELÉS

A szarvasmarha tenyésztésben a jelenleg használatos istállók legalább 25 évvel ezelőtt épültek, így azok korszerűsége nem felel meg a modern állattartás elvárásainak. 

 

A hazai szarvasmarha istállók - jóformán kivétel nélkül - nincsenek tetőszigeteléssel ellátva. Ezek az állattartó épületek általában nagy alapterülettel, de kis légtérrel rendelkeznek, közel helyezkednek el egymáshoz, ezért szellőzésük nem kielégítő. Mivel az új, komfortos istállók építési költsége rendkívül magas, ezért a régiket kell korszerűsíteni a jelenlegi követelményeknek megfelelően. 

 

A jó hőszigetelés hiánya a szarvasmarhatartásban, de különösen az intenzív tejhasznosításnál télen többlet takarmányfogyasztáshoz vezethet, a nyári hónapokban pedig a hőségnapok számának növekedésével a hőstressz káros hatásaival kell számolnunk. A tejelő tehenek magas hőmérséklet esetén többet állnak, illetve az árnyékosabb, huzatos helyet keresik. Jellemző tünet az itató körüli csoportosulás, de megfigyelhető az állatoknál a nyáladzás is. Az élettani változások hatására mind a légzés, mind a pulzusszám megnő és a testhőmérséklet is megemelkedik. A háton izzadás jelei láthatóak és a tehén nyitott szájjal liheg. A kisebb szárazanyag felvétel, a kevesebb kérődzés és a gyakran jelentkező bendőacidózis következtében a tejtermelés csökkenése akár a 25-40%-ot is elérheti.

 

A szarvasmarha istálló klímája optimálissá tehető adiabatikus hűtéssel vagy ventilátoros légkeveréssel, de minden megoldásnál olyan épületre van szükség, ahol a levegő az előre meghatározott utat járja be és megakadályozza a hőmérsékletingadozását.

 

Az általunk, helyszíni szórással készített, poliuretán szigetelés alkalmas sík-, hullámpala illetve trapézlemeztetők utólagos hő- és vízszigetelésére. Lég- és párazáró, így biztosítja az optimális hőmérsékletet és a megfelelő szellőzést. Alkalmazásával megakadályozható a kondenzációs párakicsapódás, valamint hőszigetelési képessége is egyedülálló. Már egy vékony réteg felszórásával is kifogástalan hőmegtartást és beázás elleni védelmet érhetünk el.

Druckversion | Sitemap

PUR-Szigetelő Kft.

H-7700 Mohács

Telefon: +3620/481-0522

E-mail: info@pur-szigetelés.eu


Anrufen

E-Mail