LEMEZTETŐ, TRAPÉZLEMEZ PÁRALECSAPÓDÁS MEGSZÜNTETÉSE UTÓLAGOS SZIGETELÉSSEL

A tetőfedés egyik relatíve olcsó megoldása a lemeztető alkalmazása: trapézlemez, hullámlemez, “Lindab lemez” - a tetőtulajdonosok ugyanarra gondolnak, ha a fenti kifejezéseket meghallják, és ugyanazzal a problémával szembesülnek az idő múlásával: a trapézlemezen megjelenő páralecsapódással, és azzal a kérdéssel, hogy lehetséges-e a páralecsapódás megszüntetése utólagos szigeteléssel?

 

A trapézlemez előnyei

A trapézlemez acéllemezből, hideghengerművel formázott építőanyag. Keresztmetszete trapézokból áll, vélhetően innen kapta a nevét. (Pl.: a hullámlemez keresztmetszete hullámokból áll.)(Wikipédia) A trapézlemez azon kívül, hogy olcsó, időtálló és igen sokoldalúan felhasználható:

  • trapézlemezes födém

  • lemez ház

  • lemezgarázs

  • kerítésbetét

  • oldalfal burkolat

  • belső térelválasztó burkolat

  • álmennyezet

  • tetőburkolat

A trapézlemez tető hátrányai

Ezzel a viszonylag időtálló tetőfedés, illetve épület megoldással az a probléma, hogy télen kívülről hideg, és ha fűtik az épületet, ott, ahol a hideg és a meleg találkozik, kicsapódik a pára, ami miatt csöpög a mennyezet. A páralecsapódás elsősorban ősszel és télen alakul ki.

A pára lecsapódásának tehát az az oka, hogy a meleg levegő hideg felülettel érintkezik. Mivel a meleg levegő több nedvességet képes tárolni, mint a hideg levegő, pontosan a hideg felülettel való találkozási pontban keletkezik a kondenzvíz. Ez a jelenség nem csupán a falakon és a födém tartományában figyelhető meg, hanem más fémes alapszerkezeteken is, például acélgerendákon és tárolótartályokon, illetve ablakoknál és betonfelületeken is.

Ki ne ismerné a bosszantó helyzetet, amikor egy szigeteletlen épületben, például műhelyben vagy gépszínben időjárásváltozás esetén a kondenzvíz folyton az ember fejére csepeg? Erre nyújt megoldást a purhabbal történő szigetelés.

 

Páralecsapódás megszüntetése purhabbal történő utólagos hőszigeteléssel

A fém- és trapézlemezeken a födémtartományban keletkező kondenzvíz problémája is újra és újra jelentkezik. A purhab erre nyújt megoldást, mivel egyrészt szigetel, másrészt a felülete érdes. A víz az érdes felületen nem tud összeállni cseppenként, valamint a purhab anyaga sem veszi át a külső hőmérsékletet. Egyszerűen megtapasztalhatjuk ezt úgy, hogyha megfogjuk a purhabot télen, nem érezzük hidegnek.

 

Szendvicspanel vagy poliuretán hab fújás a megoldás a lemeztető szigetelésre és a páralecsapódás megszüntetésére?

Napjainkban előszeretettel alkalmazzák a szendvicspaneleket a szigeteléshez, amelyben két lemez között található szigetelés. Ugyanazt a szigetelést visszük mi fel fújásos technológiával, mint ami a szendvicspanelben van. A szórásos technológia olcsóbb, mivel egy réteg hullámlemezt megspórolhat az ügyfél. Az utólagos hőszigetelésre ezért mindenképpen ez a jó megoldás.

 

A szendvicspanel hátrányai

Mivel a szendvicspanel kívülről kapja hideget, belülről pedig a melegét, ezért a csavar rögzítésénél a furat tágul, mivel a hőmérsékletváltozás a lemezek mozgását idézik elő.  Ezt gumitömítéssel igyekeznek megoldani. A baj csak az, hogy a gumitömítés UV fény hatására idővel tönkremegy, ezért és előbb-utóbb be fog jutni az víz a szendvicspanelek illesztésnél.

 

Mennyibe kerül a trapézlemez páramentesítése, illetve a lemeztető utólagos hőszigetelése?

A hullámlemez szigetelés árakról ITT kérhet ajánlatot!

Druckversion | Sitemap

PUR-Szigetelő Kft.

H-7700 Mohács

Telefon: +3620/481-0522

E-mail: info@pur-szigetelés.eu


Anrufen

E-Mail