MÉLYGARÁZS, ALÚLRÓL HŰLŐ FÖDÉM SZIGETELÉS

Szinte állandó probléma a talajszint alatti helyiségek, garázsok, alulról hűlő födémek szigetelése.

 

Hazánkban az elmúlt évtizedekben parkolók helyett egyre gyakrabban épülnek mélygarázsok, mélyparkolók. Ennek oka, hogy a parkoló gépkocsik egyszerűbben elhelyezhetők térszint alatt, mint önálló telken, a felszín felett.

 

A mélygarázsok szigetelésének megválasztása, illetve megoldása kiemelkedő figyelmet igénylő feladat. Már a mélyalapozások, cölöpfalak vízzárósága is gondot okozhat, hiszen gyakori, hogy a vízzáró betonok nem felelnek meg az adott épület funkciójából adódó szárazsági követelményeknek. A betonszerkezetek és épületalapok szerkezeti integritását komolyan befolyásolja a hidrosztatikai nyomás, a talajvízszint illetve egyes esetekben az árvízszint és a felszíni vízszivárgás. A nem megfelelő vízszigetelés, a repedések és a hibás szerkezeti illesztések azok a problémák, amelyek a szerkezetbe szivárgó vizet és ezáltal a beton korrózióját okozzák. Ha rosszul kezelik ezeket a problémákat, az a betonszerkezetek gyors állagromlásához vezet, ami költséges felújítást, jelentősen csökkenő hasznos élettartamot eredményez, és idővel meggyengíti az épület szerkezetét. Tehát a vízzárást garantáló szigetelés nem maradhat el.

 

Lakóházak, alápincézett épületek esetén a nem vagy csak kevésbé fűtött garázs födémét hőszigetelni kell, hogy a földszinti helyiségek komfortját létre lehessen hozni. A jó közérzethez az szükséges, hogy a padló hőmérséklete max. 2,5 ⁰C-kal legyen kisebb, mint a levegőé. Hőszigetelésként a padlószerkezetben elhelyezett réteg is szolgálhat, ezt a funkciót azonban korlátozza, hogy szerkezet vastagsága nem növelhető jelentős mértékben (belmagasság, küszöbök, ajtók miatt). Ebben az esetben a burkolat alatti szigetelőrétegre lehet szükség.

 

Mindkét esetben a szigetelőanyag kiválasztásakor az anyag hőszigetelő tulajdonságain kívül egyéb műszaki és esztétikai paramétereket is érdemes figyelembe venni. A szóban forgó fűtetlen terek szigetelésénél fontos tényező a levegő páratartalmának ingadozása, ezért meg kell győződni arról, hogy a kiválasztott szigetelőanyag páraáteresztő képessége megfelelő legyen. Egy garázs vagy parkoló esetében például az alkalmazott anyag hangszigetelő, hangelnyelő képessége is fontos, mivel így az adott földszinti tér zajszintje is csökken.

 

Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor a legjobb megoldást a szórt poliuretán habszigetelés nyújtja. A helyszíni felhordásnak köszönhetően a szórt purhab egy egyrétegű, toldások és átlapolások nélküli, légzáró, monolitikus hőszigetelő réteget alkot. Egyszerűvé teszi a különböző csövek, vezetékek körülszigetelését is, mivel a hab növekedése közben hézagmentes, egybefüggő felületet képezve körbe vonja a tárgyakat és a legapróbb réseket, repedéseket is elzárja minden féle káros nyomás kifejtése nélkül. Az általunk szórt minőségi szigetelőanyag 95%-ban zárt cellákat tartalmaz, ezért egyetlen csepp vizet sem vesz fel. Így nem fordulhat elő vizesedés és ezzel együtt a hőhidak is szigetelésre kerülnek.

Druckversion | Sitemap

PUR-Szigetelő Kft.

H-7700 Mohács

Telefon: +3620/481-0522

E-mail: info@pur-szigetelés.eu


Anrufen

E-Mail