SZÓRT POLIURETÁN HAB SZIGETELÉS

A poliuretán anyag tulajdonságai - a purhab felhasználása

A poliuretán hab - más néven PUR hab, purhab - a 21. század egyik legjobb hatásfokkal rendelkező szigetelő anyaga. De mi is az a poliuretán? Melyek a purhab tulajdonságai és fajtái? Mit kell tudni a poliuretán gyártásáról, alkalmazásáról és felhasználásáról?

 

A poliuretán anyag gyártása és a purhab tulajdonságai

A poliuretán kifejlesztése Otto Bayer (1902-1982) német kémikus nevéhez fűződik, aki 1937-ben állította elő először ezt a mai napig széles körben használt anyagot, ami a modern életben gyakorlatilag mindenütt megtalálható a környezetünkben. A poliuretán hab - röviden purhab - egy olyan szivacsos szerkezetű keverék műanyag, amelyben gázzal töltött cellák találhatók. Ebből adódóan megszilárdult állapotában nagyon jó hő-, hang- és vízszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. 

 

A poliuretán hab gyártása poliolok és diizocianátok reagáltatásával történik. Poliuretán hab a poliaddícióban akkor keletkezik, ha a reakcióelegy vizet és/vagy karbonsavakat is tartalmaz. A poliuretánokat - mint a többi műanyagot is - főként kőolaj alapon állítják elő kőolajfinomítói termékekből (benzol, toluol, paraffinok) petrolkémiai üzemekben.

 

A polimertechnika alapjairól és a poliuretán (PUR) hab gyártásáról az alábbi forrásokon találhatunk több információt: Tankönyvtár - kémia,  Wikipédia

 

A purhab hőállósága

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a PUR hab? Mindenekelőtt jó hőparamétereket mutat, széles hőmérsékleti tartományban (–200°C-tól +135°C-ig) ellenálló anyag. A poliuretán hab átlagos hővezetési tényezője: 0,020-0,030 W/mK.

 

A purhab hőszigetelő képessége

A PUR hab legnagyobb előnye, hogy kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Rendkívül időtálló, ezért az épületeknél történő alkalmazása hosszú távú energiamegtakarítást tesz lehetővé.

 

A poliuretán hab további tulajdonságai, előnyei

  • A purhab a kiváló hőszigetelő képessége mellett tökéletes vízzáró jelleggel is bír.
  • A poliuretán hab ellenáll a nagy terheléseknek, valamint a gombáknak és a penésznek is. Így kétségtelenül ideális anyag minden építési és felújítási munkához, például hő- és hangszigeteléshez, valamint - rugalmas poliuretán hab esetén - szereléshez és tömítéshez is.
  • A PUR hab tökéletes tapadást biztosít mind függőleges, mind vízszintes felületekhez, mivel porózus felépítésű.
  • Gyors kivitelezést tesz lehetővé. 

 

A poliuretán hab hátrányai

Az anyag hátrányaival kapcsolatban gyakran megemlítik annak relatív gyúlékonyságát és alacsony UV-sugárzási ellenállását. A szigetelés külső felhordása esetén emiatt egy speciális UV-védő bevonatot alkalmazunk

 

Purhab fajták - keménység alapján

Poliuretánból a habok széles skálája állítható elő a lágytól a keményhabig. A gyártási technológia több generációra nyúlik vissza: először a merev (kemény) hab, majd a rugalmas hab és végül félkemény hab előállítására került sor. Minél több habosító anyagot (szén-dioxidot) használnak, annál lágyabb az ennek eredményeképpen kapott hab. Kemény haboknál pentán gáz kerül a hab zárt celláiba, ami optimálissá teszi szigetelési teljesítményét.

 

Nyitott és zárt cellás poliuretán habok

A poliuretán haboknak két alaptípusa létezik: a nyitott cellás és zárt cellás purhab. Az első leginkább beltéri használatra alkalmas: a falak és a tetők szigetelésére (pl. a tetősíkok szarufái között), hangszigetelésre, mivel a poliuretán hab - a kiemelkedő hőszigetelési tulajdonságain kívül - kiváló zajcsökkentő és hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik. A nyitott cellás hab a szórást követően százszorosára tágulva, tökéletesen hézagmentesen tölti ki a teret.

 

A zárt cellás poliuretán hab merevebb és lassabban tágul, mint a nyitott cellás hab, kezdeti térfogatának csupán körülbelül 40-szeresére növekszik. Magas vízállóságának és szilárdságának köszönhetően kültéren és magas páratartalmú helyiségekben is használható. Tökéletes az alapfalak, mennyezeti szerkezetek, tetők és padlók szigetelésére. Másrészt ipari csarnokok és mezőgazdasági épületeknél is használjuk: raktárak, hűtőházak vagy állattenyésztés épületeinek szigetelésére. A zárt cellás purhab víz- és lépésálló, valamint párazáró.

 

A poliuretán felhasználása, a purhab alkalmazása

A poliuretán a műanyagok egyik legsokoldalúbb termékcsoportja. A felhasználási lehetőségek listája hosszú és napról napra tovább bővül, ahogy új felhasználási területeket találnak ehhez a könnyen alkalmazkodó anyaghoz.  A székben, az ágyban, a háztartásban, az autóban és még megszámlálhatatlan olyan tárgyban, amit minden nap használunk.

 

A rugalmas poliuretán habot elsősorban a ruha-, az autó- és bútoriparban használják textilek, kárpitok és bélések készítéséhez. A kemény polimereket pedig szerkezeti anyagként használják az elektronikai-, az autó-, a bútor- és az építőiparban. Ezekből készülnek például a hő- és hangszigetelő anyagok, a műszerfalak borításai, de könnyűszerkezetes házak belső dekoratív burkolatelemei is.

 

A szórható purhab alkalmazása a szigetelésben

Hőszigetelő anyagként 1954-ben használtak először. Az épületek esetében a legfontosabb felhasználási területe a hő- és vízszigetelés, amire úgy tekintünk, mint a globális felmelegedéshez vezető széndioxid-kibocsátás mérséklésének megfizethető, tartós és biztonságos módjára, mivel drámai módon csökkenti az otthonok és különböző gazdasági épületek hőveszteségét.

 

Az általunk szórt poliuretán hab szigetelés egy olyan technológia, amellyel már nem csupán hézag kitöltést végezhetünk, hanem tökéletes hő- és vízszigetelő rendszert építhetünk ki. A molekuláris szerkezetű, zártcellás szigetelőhab cellafalai a vizet nem, a páradiffúziót viszont átengedik. Eme tulajdonságainak köszönhetően a hab a vizet zárja, ugyanakkor “lélegzést” biztosít a szigetelt felületnek.

 

A szigetelés két folyékony halmazállapotú anyag vegyületéből áll, amit a beállított keverési arány alapján egy speciális nagynyomású berendezéssel, külön-külön szállítócsövekben juttatjuk el a szórópisztolyig és az adott helyszínen viszünk fel a szigetelendő felületre. Szóráskor habréteg keletkezik, melynek jellemző tulajdonsága a rés- és illesztésmentességen túl egy finom hálós, cellás réteg, mely hőfejlődés mellett néhány másodperc alatt zárt szigetelőréteggé keményedik. A felhordás több rétegben történik, így bármely kívánt anyagvastagság megvalósítható.

 

A szórt poliuretán hab egy igen sokoldalú anyag, amely bizonyítottan megfelel az építőipar kihívásainak és lehetővé teszi a bonyolult épületek egyszerű és gyors szigetelését.  Alkalmazásával megszüntethető mindenféle olyan jellegű probléma, melyek a hagyományos szigetelések esetében nem megoldható. 

 

Felhasználási területek...

Druckversion | Sitemap

PUR-Szigetelő Kft.

H-7700 Mohács

Telefon: +3620/481-0522

E-mail: info@pur-szigetelés.eu


Anrufen

E-Mail